S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


Recepty...

V pátek, 31.3. jsem se zúčastnil volba našeh historicky prvního klubového cuvée s názvem GRAND, které pro nás vyrobí stále populárnější slovácké rodinné vinařství VÍNO ZLOMEK VÁVRA. Vybíralo se celkem z 11 vzorků vín. Z těch naše společnost vybrala to, co nám nejlépe chutnalo a tahle vína „postoupila“ do dalšího procesu. Poměry pak vybrala odborná komise ve složení Tomáš KlimekRadomir HrbacJan ZouharMichal Artim za předsednictví Katka Růžičková.  Zodpovědným za to všechno bude samozřejmě vrchní enolog vinařství Libor Zlomek, který zodpovědně na vše dohlížel a počítal správné poměry.

Vínečko se podle všech povedlo a už se těšíme na jeho uvedení na trh.

Nicméně. Nejsem piják vína, který si sedne k lahvi a pije a pije…. Pro mne je víno pochutina, která je úžasným doplňkem jídla. A tak u každého z jedenácti vzorečků se mi vybavilo nějaké jídlo, ke kterému bych to, které víno pil. A tak vznikl tenhle „jídelníček“.

 

Víno první: Ryzlink rýnský , pozdní sběr, 2016, suché, alk.12,5 , cukr 3,8 kys. 7,3

Tohle je vínečko lehké, které se dá v letních dnech popíjet. Na stůl bych postavil terinu s letním ovocným salátem. Jako příklad dám…….

Ovocný salát.

Letní ovoce.

100g     Jahody

100g      maliny

100g      borůvky

100g      višně

100g      Mletý cukr

1 ks       Citron (limetka)

1 ks       pomeranč

4 kopečky vanilkové, nebo citronové zmrzliny

Ovoce smícháme v míse (terině) a do vychlazeného přidáme šťávu z citronu a pomeranče s cukrem. Zamícháme a podáváme v kompotových miskách s porcí zmrzliny.

V letních vedrech je s lehkým bílým vínem nečekaným osvěžením.

 

 

 

 

 

 

Druhé víno. Chardonnay, pozdní sběr, 2016, polosuché, alk. 13, cukr 9,0 , kys. 8,0

Vyváženou chuť tohoto vínka podtrhnou rozmarýnem provoněné medailonky z vepřové panenky.

Medailonky z panenky s hranolky a tatarkou.

400g      vepřové panenky

Ořech másla

Lžička medu

400g bramborových hranolků

2 porce tatarské omáčky

Sůl, pepř, rozmarýn a na ozdobu petrželová nať

Medailonky z panenky by měly být cca 2 cm silné. Potřeme je máslem s nasekanou rozmarýnovou natí a medem, posolíme, opepříme a dáme na rozpálenou grilovací pánev na cca 90 sec. Z každé strany (podle chuti). Podáváme s dozlatova usmaženýma hranolky a tatarkou, ozdobené natí petržele.

 

Víno třetí, Rulandské bílé, pozdní sběr, 2016, polosuché, alk. 13, cukr 6,4 , kys.7,0.

Voňavé Rulandské bílé z této nabídky bych si rád nalil k sladkovodní rybě.

Nejlíp by mi chutnalo s Línem (příp.kaprem) pečeným v troubě na Preslyii (nebo rozmarýnu).

Půlkilového línka bych jen potřel směsí másla s rozdrcenou natí preslye , osolil, pokmínoval, pokapal citrovou šťávou a dal na 25 minut péct do trouby. Úžasně vonící rybu bych podával s čerstvým chlebem a zapíjel tímto nádhrně vonícím mokem od Boha.

 

Víno čtvrté, Rulandské bílé, výběr z hroznů, 2016, polosladké, alk. 12,5 , cukr 17,4 , kys. 6,3.

 

 

Kachna v ovocné krustě.

1 kachna

Cornflakes

3 lžíce medu

Špetka pálivé papriky

Lžíce švestkových povidel

Šťáva z půlky citronu

Lžička škrobu

Kmín, sůl

 

Očištěnou a nasolenou kachnu necháme asi dvě hodinky odležet.

Z medu, povidel a ostatních přísad si smícháme pastu, kterou kachnu potom celou natřeme. Vně i zevnitř kachnu pokmínujeme a z vnějšku obalíme v drti z kukuřičných lupínků. Pečeme pomalu, nejlépe na rožni, nebo stojánku.  Podáváme s noky a českým zelím.

Chuť nasládlé krusty s lehce pálivým podtónem doplní vínečko s vyšším zbytkovým cukrem a vůní letního dne.

 

 

Víno páté, Rulandské šedé, výběr z hroznů, 2016, polosladké, alk. 12,  cukr 35,6, kys. 6,3

Rulandské šedé s vyšším zbytkovým cukrem je vynikající doplněk sladkého desertu.

Višňová palačinka flambovaná višňovou pálenkou.

1/2l mléka

2 vejce

3 lžíce hladké mouky

Špetka soli

Na náplně:

Smetana ke šlehání (pařížská)

Višňová marmeláda

Višně v lihu

Mletý cukr

Kousek čokolády a trošku višňové pálenky

 

Z mléka, vajec, mouky a špetky soli si ušleháme těsto husté jako smetana. Na pávi si usmažíme amoletky (palačinky) , které natřeme višňovou marmeládou a stočíme do roliček. Pařížskou šlehačku vyšleháme do husta a srolované palačinky jí nazdobíme. Posypeme strouhanou čokoládou a poklademe višněmi. Před podáváním pocukrujeme a polijeme pálenkou, kterou zapálíme.

Víno šesté, Sauvignon, výběr z hroznů, 2016, polosladké, alk. 13,5 , cukr 12,6 ,  kys. 6,8.

Říká se, že červené roztahuje cévy, bílé kolena a … Tady bych to odsouhlasil. Takže jídlo, které je lehce stravitelné i na večeři.

Candát se sýrovým přelivem.

Filé z candáta osolíme a okmínujeme mletým kmínem. Posypeme velmi jemně nasekanou natí bazalky a dáme na sedm minut vařit na páru.

Do řidšího bešamelu zašleháme nastrouhaný parmezán a smetanový tavený sýr. Dovoníme bazalkou a meduňkou, lehce opepříme, dvakrát strouhneme muškátový oříšek a popřípadě dosolíme. Omáčka má mít chuť lehce po sýru a bylinkách.

Porce candáta vyjmeme na nahřátý talíř a přelijeme omáčkou. Dozdobíme bazalkou a čerstvým rajčetem. Podáváme a bagetou nahřátou v topinkovači.

 

 

Víno sedmé, Ryzlink rýnský, kabinetní, 2015, suché, alk.12, cukr4,0 , kys. 7,5

Lehké víno pro letní dny, které se hodí k rychlému letnímu jídlu.

Smažený sýr s hranolky a ovocným salátem.

Tady snad je i recept zbytečný, ale když už, tak už.

Plátky sýra cca sedm milimetrů silné, natřeme taveným smetanovým sýrem a na to přilepíme plátek šunky z obou stran. Obalíme v trojobalu a smažíme ve vyhřátém  tuku. Podáváme s bramborovými hranolky a tatarskou omáčkou. Ovocný salát jako „kompot“ osvěží.

 

Víno osmé, Rulandské bílé, pozdní sběr, 2015, suché, Alk. 13,5 , cukr 0,7 , kys. 7,4

Úžasně svěží vínečko s vůní až omamnou.

Opravdu první „vize“, která mi vyvstala byla blondýna a postel s tvrdou matrací. Jídlo k tomuto opravdu suchému vínku by mi jistě chutnalo z obložené mísy s převládajícím obsahem sýrů a čerstvé zeleniny.

 

Víno deváté, Rulandské bílé, pozdní sběr, 2015, polosuché,  alk. 13, cukr 8,8 , kys. 7,2

Po předchozím vzorečku  nám tohle vyvážené a jaksi vážnější vínečko podepsalo do srdce.

Kuřecí medailonky s bylinami.

400g Kuřecí prsa

Jedno vejce

Lžíce škrobu

Lžíce medu

Hrst bylin  - meduňka, dobromysl, bazalka, fenykl a podle chuti i další.

Sůl. Pepř a špetku pálivé papriky.

Dvě lžíce oleje a lžíce sojové omáčky

Z vejce, omáčky a ostatních ingrediencí si vyšleháme marinádu, do které vložíme kuřecí prsa, nakrájená na medailonky. Po cca hodině (ale klidně i druhý den), medailonky orestujeme na rozpálené pánvi. Uvnitř by měly být šťavnaté.

Podáváme s hranolky, kroketami, nebo jen s chlebem a šopským salátem.

 

Víno desáté, Chardonnay, pozdní sběr, 2014, suché, alk. 12, cukr 8,1 , kys. 5,4

Plná chuť tohoto vínka snese i hovězí maso.

Karbenátek na žemli

400g mletého hovězího (nejlépe kližky)

1 tvrdší rohlík

Strouhanku

Cibuli

Vejce

Ořech másla

 

Sůl

Koření: pepř, saturejka, bazalka, kmín a česnek

 

Maso smícháme s rohlíkem rozmočeným ve vodě, nebo mléce, přidáme vejce, cibulku „do skla“ osmaženou na másle a sůl a podle chuti okořeníme podle potřeby zahustíme strouhankou a smažíme nejlépe na sádle. Podáváme na čerstvém chlebu, nebo v rozkrojené hamburgerové housce doplněné salátem a majonézou.

 

Víno jedenácté, Chardonnay, pozdní sběr, 2013, polosuché, alk. 12, cukr 11,6 , kys. 7,1

Tohle úžasné víno se velmi krásně doplní s chutí smažených žampionů.

Plněné žampiony

 

300g žampionů

100g šunky

Kostka taveného sýra

cibulka

2 vejce

Trocha mléka

Hl.mouka a strouhanka na obalování

Lžíce sádla

Sůl, pepř, libeček

 

Z očištěných žampionů vylomíme nožky a ty rozkrájíme nadrobno.

Drobně nakrájenou cibulku osmahneme na sádle „do skla“ a přidáme žampionové nožky. Přidáme drobně pokrájenou šunku a asi dvě lžíce strouhanky. Když směs začne vonět karamelem tak ji odstavíme a dáme do ní jedno vejce. Ochutíme kořením a vymícháme náplň do hlaviček žampionů. Hlavičky osolíme, naplníme a obalíme v trojobalu. Smažíme v oleji, nebo sádle a podáváme s bramborovou kaší.

Tohle byly moje nápady, možná někoho inspirují a něco dobrého si uvaří.

Naše klubové cuvée doplním receptem až bude v nabídce. Dobrou chuť.

Pavel Jefimov

 

MzY0MmMzZ